Doorontwikkeling operationeel informatieknooppunt
Een veranderende samenleving en behoefte
De maatschappij verandert snel. De afgelopen jaren zijn we geconfronteerd met uiteenlopende dreigingen en crises. Naast de klassieke flitsrampen zoals grote branden, is er ook in toenemende mate sprake van sluimerende (landelijke of mondiale) crises die een grote gezondheids-, sociale- en/of economisch impact hebben. Denk hierbij aan de corona- of Oekraïne-crisis. Om hier goed op in te kunnen (blijven) spelen veranderen we binnen Veiligheidsregio Brabant-Noord mee.
Veiligheidsregio als informatiemakelaar
Om effectiever samen te werken in zowel de voorbereiding op, als tijdens een incident, krijgen we als veiligheidsregio ook steeds meer de taak om als platform op te treden. Hierbinnen brengen we informatie van verschillende partijen bij elkaar en stellen we dit beschikbaar aan al onze crisis- en ketenpartners. Hierdoor ontstaan betere informatiebeelden, zodat er beter voorbereid kan worden, of zelfs vooraf maatregelen kunnen worden genomen om een mogelijk incident te voorkomen.
In de operationele fase noemen we dit platform het Veiligheid Informatie Knooppunt. Doordat we steeds meer informatie bij elkaar hebben gebracht, kwam al snel naar boven dat er ook nieuwe werkwijzen nodig waren. Hiervoor hebben we een weekstart, het piket ‘Monitoring en Signalering’ en de ‘werkwijze planningsstaf’ ingericht en opgenomen in het Regionaal crisisplan (RCP).
Het platform en de werkwijzen samen noemen we het Operationele informatieknooppunt (OIK).
In de komende periode willen we samen met Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost het Operationele informatieknooppunt door ontwikkelen.
Werkwijze Monitoren & Signaleren en werkwijze planningsstaf
Het monitoring en signaleringsteam verzamelt dagelijks informatie als team en bouwt elke dag aan het netwerk van ketenpartners en deskundigen. Hierdoor hebben we permanent zicht op de actuele risico's binnen de Oost-Brabantse veiligheidsregio's.
Monitoring en Signalering wordt 24/7 ingevuld met de meldkamer als informatiemakelaar en Monitoring en Signalering functionarissen uit Veiligheidsregio Brabant-Noord en Veiligheidsregio Zuid-Oost als sparringpartner. Bij een dreiging wordt informatie snel verzameld en afgewogen. Dit doen we samen met de juiste deskundigen. Uitkomsten van deze (snelle) analyse kunnen bijvoorbeeld zijn dat er opgeschaald moet worden, of dat er een planningsstaf ingericht moet worden om een dreiging voor te bereiden.
In een planningsstaf wordt de kennis van het dreigingsonderwerp verzameld door de veiligheidsregio en partners. Samen worden scenario's, plannen en eventuele maatregelen voorbereid. Zo hebben we het hoogwater vlak voor de jaarwisseling volgens de werkwijze planningsstaf beheerst. Hierdoor hebben we niet in GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) hoeven op te schalen en is er geen onnodige onrust gecreëerd. Afgelopen periode kwam het monitoring en signaleringsteam in actie voor o.a. het monitoren voor diverse gemeenten bij onrust door protesten, demonstraties en de komst van vluchtelingenopvanglocaties. Maar ook bij het monitoren van effecten door dierziekten en effecten van de oorlogen in relatie tot diverse thema’s in onze regio's.