Staat van de rampenbestrijding 2016 uitgebracht

Gepubliceerd op 12 december 2016

Op 7 december jl. heeft de minister van Veiligheid en Justitie het rapport “Staat van de rampenbestrijding 2016” van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit rapport is het derde rapport na de eerdere rapporten in 2010 en 2013.

Het rapport bestaat uit een landelijk beeld en regionale beelden.
De inspectie concludeert dat de veiligheidsregio’s in Nederland de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling hebben doorgemaakt en in toenemende mate taakvolwassen zijn geworden.

Voor Brabant-Noord constateert de inspectie dat de samenhang tussen de verschillende plannen (risicoprofiel, regionaal beleidsplan, regionaal crisisplan etc.), de samenwerking met netwerkpartners, de interregionale samenwerking en de kwaliteitszorg in de basis op orde heeft. Ten aanzien van de samenwerking met de gemeenten en het evalueren van incidenten is zelfs sprake van een functioneren “op niveau”. Voor verbetering vatbaar zijn het inzicht in de vakbekwaamheid van multidisciplinaire functionarissen, de taakuitvoering van de calamiteiten coördinator op de meldkamer en de sturing en coördinatie tussen de diverse multidisciplinaire teams.

Op geen enkel punt scoort Brabant-Noord onvoldoende.

Het beeld van de inspectie wordt door ons herkend. De afgelopen jaren is een grote inhaalslag gemaakt om de basis op orde te brengen. Voor de door de inspectie genoemde aanbevelingen zijn reeds verbetertrajecten opgestart die meegenomen zijn in het regionaal beleidsplan dan wel wachten op bijvoorbeeld de samenvoeging van de meldkamers van Zuidoost Brabant en Brabant-Noord.

De rapporten zijn te raadplegen op www.inspectievenj.nl