Netwerkmiddag 2016 ODBN

Gepubliceerd op 25 juli 2016

Op donderdag 13 juli 2016 organiseerde het expertteam Omgevingszorg in Oss voor de tweede keer een informatiebijeenkomst, met als thema: ‘De rol van ODBN en hoe zit het o.a. met de afdoening van asbestbranden?’
Voor deze bijeenkomst werden teamleiders Omgevingszorg, AOV-ers, lokale teamleiders en lokale contactpersonen uitgenodigd van bouw-, ruimte- en milieubeheer.

Waarom?

Gemeenten beschikken over ingevulde regionale model-draaiboeken voor de processen Milieu-, Bouw- en Ruimtebeheer. In het bijzonder bij het onderdeel ‘milieu’ vervult de Omgevingsdienst Brabant-Noord vaak een vooraanstaande rol. Inmiddels zijn al praktijkervaringen opgedaan met (mini-)crisisomstandigheden. In het bijzonder de afhandeling van asbestincidenten en illegale dumpingen van chemisch afval zijn herhaaldelijk aan de orde geweest. Redenen genoeg om de ervaringen te delen.

Theorie en praktijk

Een groep van 33 personen werd in een presentatie van de Omgevingsdienst Brabant- Noord meegenomen in de wereld van crisisbeheersing, beschouwd vanuit het gezichtspunt van de omgevingsdienst. Naast een uitleg waar de ODBN voor staat, werd nadrukkelijk stilgestaan bij het thema ´verwachtingenmanagement´. Wat kunnen en mogen gemeenten van de ODBN verwachten? En wat heeft de ODBN van gemeenten nodig om hun taak goed te vervullen?

Voorbeelden

De ODBN beschikt soms niet over mandaten. Vandaar dat het belangrijk is dat een teamleider van de ODBN met een lokaal contactpersoon kan schakelen over de maatregelen en de kosten van een bepaalde inzet. Voor de ODBN is de invulling van het draaiboek (per gemeente) steeds leidend voor hun inzet tijdens een crisis. Benadrukt werd dat expertise bij de dienst op het gebied van ‘bouwen’ (constructie-beoordelingen) nog beperkt is.

De theoretische benaderingen werden verduidelijkt met voorbeelden van ‘asbestbranden’ en dumpingen van chemisch afval. Vaak is er voor de gemeenten sprake van ‘crisis na de crisis’. Vandaar dat er op tijd aandacht moet zijn voor een goede (‘warme’) overdracht van de casus aan de gemeente of de ODBN.

Ten aanzien van chemisch afval werd nog eens de nadruk gelegd op het borgen van de veiligheid van het (buitendienst-)personeel; ga niet zelf met vaten slepen! Laat dat aan een gespecialiseerd bedrijf over!

De aanwezigen vonden het een goede, interactieve en daardoor ook constructieve bijeenkomst.


handen