Veiligheidsregio Brabant-Noord oefent rampenbestrijding

Gepubliceerd op 25 oktober 2017

De systeemtest staat voor de deur. In de periode van 1 november t/m 19 november wordt deze test op een onaangekondigd moment in de regio uitgevoerd.

In een of meerdere gemeenten binnen Veiligheidsregio Brabant-Noord wordt een zo realistisch mogelijk incident of ramp in scene gezet, die uiteindelijk oploopt naar het niveau van GRIP 3 of 4.

Het doel van deze jaarlijkse systeemtest is inzicht te krijgen in de mate waarin onze crisisorganisatie in de praktijk functioneert

De oefening is voor gemeenten, politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening en defensie binnen onze regio. Het gaat om het testen van de zogenaamde hoofdstructuur, dat wil zeggen gedurende de test opgeschaald wordt van Meldkamer (GMC), Commando Plaats Incident (CoPI), Regionaal Operationeel team (ROT) naar een Gemeentelijk of Regionaal beleidsteam (GBT/RBT). Naast de hoofdstructuur zullen ook enkele bevolkingszorgprocessen van gemeente(n) meedoen.

Tijdens de test wordt voornamelijk gekeken naar de alarmering, het daadwerkelijk opkomen én het uitvoeren van de crisis- en rampbestrijdingstaken.

Jaarlijkse praktijktest

De systeemtest is voor onze regio een kans om te kijken hoe de crisisorganisatie in de praktijk functioneert. Alle veiligheidsregio's zijn bij wet verplicht deze jaarlijkse praktijktest te organiseren.