Statement voorzitters veiligheidsregio's Brabant

Gepubliceerd op 14 januari 2022

Beste Brabanders,

Vandaag maakte het kabinet bekend dat ons land vanaf morgen wat verder van het slot gaat. En dat is goed nieuws. Na voor het tweede jaar op rij de feestdagen in lockdown te hebben doorgebracht, hebben we allemaal behoefte aan meer ruimte en vrijheid. Ruimte om naar school te gaan, ruimte om te ondernemen, om te sporten. De voorzichtige versoepelingen die nu aangekondigd zijn, geven lucht. Tegelijkertijd wordt er van horeca en cultuurinstellingen nog altijd geduld gevraagd. Dat is een bittere pil voor zowel ondernemers als bezoekers.

We zien onze samenleving piepen en kraken onder de druk die corona op ons legt. Het virus blijft ons onophoudelijk voor uitdagingen plaatsen. De opkomst van nieuwe varianten dwingt voortdurend tot bijsturen en aanpassen. Na bijna twee jaar corona, is het inmiddels voor iedereen helder: dit virus gaat niet weg en we zullen een manier moeten vinden om ermee te leren leven. Om te voorkomen dat we van lockdown naar lockdown gaan, om te voorkomen dat we de samenleving regelmatig op slot moeten doen. Er is perspectief nodig waarbij de belangen van alle betrokkenen worden gewogen.

Wij hebben wel meer vrijheid voor de samenleving bepleit maar het kabinet acht voorzichtigheid geboden. Het aantal besmettingen per dag stijgt nog steeds en onzeker blijft of dit ook tot extra ziekenhuisopnamen gaat leiden. Als we iets hebben geleerd van de afgelopen twee jaar, is het wel dat het virus weerbarstig is. Het blijft van het grootste belang dat wij ons blijven houden aan de basisregels, zoals het houden van afstand, zoveel mogelijk thuis werken en testen bij klachten.

Ook drukken wij u op het hart om, als u dat nog niet gedaan heeft, u te laten vaccineren en/of te boosten. Om zo optimaal mogelijk beschermd te zijn tegen de nieuwe variant van het virus dat nu rondgaat, is die booster heel belangrijk. Het helpt altijd. Op tal van GGD-locaties kunt u inmiddels zonder afspraak terecht.

Te midden van soms hoog oplopende discussies en debatten is het lastig om voor ogen te blijven houden dat het virus ons allemaal heeft geraakt, op welke manier dan ook. En dat het aan ons allen is om ervoor te zorgen dat corona geen splijtzwam in onze samenleving wordt. Dat vraagt iets van ons allemaal. Laten wij als Brabanders hierin het voortouw nemen.

Jack Mikkers (voorzitter VRBN)
John Jorritsma (voorzitter VRBZO)
Theo Weterings (voorzitter VRMWB)