Samen met onderwijs werken aan een weerbare samenleving

Gepubliceerd op 20 juli 2021

Veiligheidsvraagstukken staan meestal niet op zichzelf en oplossingen hiervoor vragen om een aanpak vanuit verschillende invalshoeken. Een (kwetsbare) inwoner, gezin of buurt kan voor een uitdaging staan als het gaat om een combinatie van problemen op verschillende levensdomeinen, zoals wonen, werk, gezondheid en welzijn. Dergelijke complexe uitdagingen houden zich niet aan de grenzen van één organisatie of een bepaald beleidsdomein. Integendeel, het overstijgt grenzen van veiligheid- en hulpdiensten, zorg- en welzijnsorganisaties, wet- en regelgeving.

Integrale aanpak

Dit vraagt vooral om samenwerking en afstemming en niet zozeer om deeloplossingen. Het programma Weerbare Samenleving werkt met diverse partijen samen om vanuit een integrale aanpak naar een vraagstuk te kijken. En samen een oplossing te bedenken. Eén van de partijen waar Veiligheidsregio Brabant-Noord nauw mee samenwerkt is Avans Hogeschool. Daarmee zorgen we samen voor een verbinding binnen én tussen praktijk, onderzoek en onderwijs. Vanuit het Expertisecentrum Veiligheid is onderzoeker Steven van den Oord aangesloten bij dit programma.

Samen staan we sterker

De verbinding met het onderwijs zorgt voor een aanvullende kijk op veiligheidsthema’s. Zij hebben meer kennis op het gebied van onderzoek en onderzoeksmogelijkheden. Daarmee doorbreken we de meer traditionele aanpak. En dit draagt bij aan handelingsperspectieven en de integrale benadering van (nieuwe) veiligheidsvraagstukken. Met het samenwerkingsverband zetten we in op preventie, om incidenten te voorkomen, en bouwen we aan een regio waar inwoners goed voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen.

Meer informatie?

Kijk ook eens naar onze samenwerking bij Werkplaats Sociaal Domein.