‘Als regio zorgen we samen voor een humane crisisnoodopvang’

In de crisisnoodopvanglocatie van Maashorst is plaats voor 150 vluchtelingen uit onder meer Syrië, Jemen, Koerdistan en Eritrea. Doel is deze mensen zo humaan mogelijk op te vangen. Als locatiemanager schakelt Janneke van Vugt van de gemeente Maashorst dagelijks met de hele projectorganisatie, waaronder ook de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Foto Janneke _ web

Er zitten tegenwoordig te weinig uren in een werkdag voor Janneke: ze ontvangt apotheekmedewerkers die medicatie komen brengen voor vluchtelingen, neemt met tolken door wat gecommuniceerd moet worden, stemt met de catering het halal-menu af, regelt vervoer, beveiliging, een huisartsenspreekuur op locatie en nog veel meer…
“Als locatiemanager bij de crisisnoodopvang ren je van hot naar her en sta je in contact met alle mensen die zich inzetten voor deze crisisnoodopvang. Dat is niet alleen intern zo, maar ook daarbuiten; we schakelen bijvoorbeeld met de Veiligheidsregio Brabant-Noord en Bevolkingszorg. Ik heb tegenwoordig standaard een portofoon in mijn hand. Gelukkig ben ik niet de enige locatiemanager. We werken in drie shifts, zodat er van zeven uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds altijd iemand het overzicht behoudt.”

Iets kunnen betekenen

In haar reguliere werk bij de gemeente is Janneke niet gewend om een ochtend-, middag- of avonddienst te draaien. “Het geeft zo’n andere dynamiek aan mijn werkdag. Als moeder van twee jonge kinderen raakt het me als ik kinderen in diezelfde leeftijd bij de crisisnoodopvang zie. We horen veel ellende, maar het geeft ook energie dat we echt iets kunnen betekenen voor deze vluchtelingen. Om met ze te communiceren werken we met tolken. Een enkele vluchteling kan wat woorden Engels, maar soms communiceren we ook gewoon met handen en voeten.”

Klein gebaar

In de crisisnoodopvang zijn geen Oekraïense vluchtelingen geplaatst, vertelt Janneke. “Het zijn vluchtelingen van over de hele wereld, bijvoorbeeld Syrië, Eritrea, Jemen en Koerdistan.” De Veiligheidsregio Brabant-Noord denkt en werkt mee in de projectorganisatie. “We zorgen samen voor de bemensing en de aanvoer van praktische zaken. Ieder heeft zijn eigen rol en de lijntjes zijn kort. Als regio staan we ervoor dat we een humane opvang bieden. Soms maakt een klein gebaar het verschil. Zo hebben we voor het Offerfeest baklava voor de vluchtelingen geregeld. We zetten er echt gezamenlijk als regio de schouders onder en daar ben ik trots op.”

Waarom deze crisisnoodopvang?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een groot tekort aan opvanglocaties en het aanmeldcentrum in Ter Apel loopt over. Daardoor is een absolute crisissituatie ontstaan. De staatssecretaris gaf daarom opdracht aan de veiligheidsregio’s om per regio drie weken 150 mensen in één groep op te vangen. Brabant-Noord was vanaf eind juni aan de beurt. Half juli werd de crisisnoodopvang in Maashorst verlengd met nog eens vier weken, tot en met woensdag 17 augustus.