Weerbare samenleving

Een weerbare samenleving. Daar worden we in Brabant sterker van.

In Brabant-Noord werken we aan een regio waar inwoners goed voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen. Inwoners die weerbaar, veerkrachtig én zelfredzaam zijn. Als Veiligheidsregio kunnen en willen wij dat niet alleen. Dat lukt alleen samen. Met overheidsorganisaties; bedrijfsleven; onderwijs; zorg én inwoners zelf. Wil jij jouw kennis en ervaring delen? Of ben je zelf op zoek naar goede initiatieven om de samenleving meer veerkracht te geven? Sluit je dan aan bij ons programma en denk en doe met ons mee!

Met elkaar zoeken wij naar kwetsbaarheden en risico's in onze regio rond fysieke veiligheid en gezondheid. Van daaruit ontwikkelen we oplossingen. We kunnen daarvoor alle aanwezige kennis en ervaring goed gebruiken, maar vinden het minstens zo belangrijk om van en met elkaar te leren. Daarom faciliteren we ontmoetingen, en brengen kennis en belangen samen. Dat doen we wijkgericht. Dat is namelijk concreet, herkenbaar én dichtbij.

Hoe doen we dat?

Iedereen in onze maatschappij is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en de gezondheid van de samenleving. We weten ook dat de gezondheids- en veiligheidsvraag zodanig groot is, dat wij deze nooit volledig kunnen beantwoorden en oplossen. Maar met een programmatische en wijkgerichte aanpak willen wij inwoners, overheid, onderwijs en bedrijfsleven enthousiasmeren en motiveren om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen voor de vragen in hun directe omgeving. De gemeente heeft een centrale rol en de veiligheidsregio ondersteunt waar mogelijk.

Downloads

Jaaroverzicht 2020-2021 (pdf, 1.9 MB) (klikbare PDF)
Methodiek 'Veilige en Gezonde Wijk Aanpak' (pdf, 3.3 MB)