Carnaval is dé grote aftrap van het evenementenseizoen

Voor veel Brabanders is carnaval hét hoogtepunt van het jaar: een explosie van kleur, muziek en gezelligheid. Maar, terwijl de straten vollopen met feestvierders is er al maanden kei hard gewerkt door een team van professionals om alles veilig te laten verlopen. Een van die mensen is Kees Arts, evenementencoördinator bij Veiligheidsregio Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.

De veiligheidsregio ondersteunt gemeenten bij het beoordelen van vergunningsaanvragen voor evenementen. “Samen met collega’s en partners, zoals de politie, beoordelen we of organisatoren alle reële risico’s in kaart hebben gebracht,” legt Kees uit. “Daarnaast kijken we of er voldoende maatregelen zijn getroffen om deze risico’s te beheersen. Een goed georganiseerd evenement begint maanden van tevoren. We organiseren risicoanalyses en doorleefsessies met alle betrokken partijen. Denk aan gemeenten, hulpdiensten en natuurlijk ook de organisatoren, beveiliging, EHBO en verkeersregelaars. Samen nemen we alle scenario’s door: van een plotselinge storm tot een enorme toestroom van bezoekers.”

Kees Arts

Oeteldonk: Het kloppend hart van carnaval

Iedere plaats in Brabant heeft zijn eigen carnavalsviering, maar Oeteldonk (‘s-Hertogenbosch) springt er in onze regio met kop en schouders bovenuit. “Op zondagochtend is de Intocht van Z.K.H. Prins Amadeiro en op maandag is de grote optocht,” vertelt Kees. “Op die dagen zit ik in het Stadskantoor van gemeente ’s-Hertogenbosch om de veiligheid in de binnenstad mee te coördineren. We houden de drukte die dagen goed in de gaten, en proberen het publiek met afsluitingen en informatie te verspreiden over de schaarse ruimte in de binnenstad. Oeteldonk is een van de drukste plekken van Brabant tijdens carnaval. Mensen bewegen zich overal vrij door de stad, en dat vraagt om een doordachte aanpak op het gebied van ‘crowd management. Crowd management betekent het begeleiden en controleren van grote groepen mensen. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is, makkelijk kan doorlopen en een fijne ervaring heeft. Dit gebeurt door vooraf te bedenken waar mensen heen gaan, duidelijke informatie te geven en genoeg medewerkers in te zetten. Zo voorkom je problemen zoals drukte, paniek of ongelukken. Daarnaast moeten hulpdiensten altijd snel ter plaatse kunnen zijn voor bijvoorbeeld een reanimatie, en dat soms midden in de mensenmassa.”