Interview over de rol van veiligheidsregio's bij evenementen

Om meer te weten te komen over wat de rol van veiligheidsregio's is in relatie tot evenementen, interviewde we Kees Arts. Kees werkt als evenementencoördinator bij Veiligheidsregio’s Brabant-Noord & Brabant-Zuidoost.

Interviewer: Kun je wat vertellen over wat de rol van de veiligheidsregio is i.r.t. evenementen?

Kees: Zeker! Wij helpen gemeenten met hetkees arts 04 beoordelen van vergunningsaanvragen voor evenementen. Onze eigen adviseurs en collega’s van onze partners (o.a. de politie) checken bijvoorbeeld of de organisator van een evenement alle reëele risico’s in beeld heeft, en of de organisator ook voldoende maatregelen treft om die risico’s te beheersen.

Interviewer: Interessant! Is het seizoensgebonden werk?

Kees: Er zijn inderdaad wel wat pieken gedurende het jaar. Al zien we de laatste jaren dat het evenementenseizoen wel langer is geworden (vanaf maart t/m oktober). In het late najaar is het meestal iets rustiger met het uitvoerende werk, dus dan nemen we de tijd voor opleiden, netwerken en het ontwikkelen (of bijstellen) van beleid en samenwerkingsafspraken.

Interviewer: Welke activiteiten staan er de komende weken dan in je agenda?

Kees: Met rood omcirkelt staat dit najaar de Brabantse Leergang Evenementenveiligheid in mijn agenda. Ook hebben we op 10 oktober ons eigen congres (Themadag) over evenementenveiligheid georganiseerd. We hebben meer dan 250 gasten mogen ontvangen! We organiseren deze activiteiten samen met onze buurregio’s (Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant). Hiermee bevorderen we het kennisniveau van álle gemeenten (vergunningverleners) en veiligheidsadviseurs van onze partners in heel provincie Noord-Brabant. Als veiligheidsregio’s zijn we tenslotte een netwerkorganisatie!

Interviewer: Gaaf! En zijn er dan ook specifieke onderwerpen die jullie op de agenda zetten?

Kees: Ja, het centrale thema van ons congres op 10 oktober was “Reëel over risico’s”. Dit thema komt voort vanuit de huidige regeldruk die veel (vrijwillig) organisatoren ervaren t.a.v. evenementen. De praktijk is soms dat we als overheid, ieder denkbaar risico van een evenement 100% willen uitsluiten. Maar loopt deze obsessie naar maximale veiligheid niet een beetje uit de hand?! Als veiligheidsregio’s willen we de focus weer terug krijgen op risico’s die er daadwerkelijk toe doen. En wat ons betreft moeten we stoppen om ieder denkbaar risico volledig te willen uitsluiten; soms tegen disproportionele maatregelen en torenhoge kosten die we van organisatoren verlangen. De balans is zoek, die willen we herstellen!

Interviewer: Dankjewel, en veel succes met jullie missiewerk dit najaar!

Meer weten?

Wil je weten hoe het congres van 10 oktober is verlopen? Lees meer over de themadag: Reëel over risico's.

Nieuwe website

In de terugkerende vraag om organisatoren te helpen hoe je een veiligheidsplan maakt, wordt voorzien via deze website.