Natuurbrand

De aandacht voor (onbeheersbare) natuurbranden in Nederland wordt steeds groter. Dat kan ook niet anders, want onder de invloed van onder andere klimaatverandering is het niet de vraag óf, maar wannéér er een onbeheersbare natuurbrand uitbreekt. Voorheen lag het vraagstuk omtrent het bestrijden van natuurbranden enkel bij de brandweer, maar nu moet er breder actie worden ondernomen om de beheersbaarheid van natuurbranden te vergroten.

Bestrijden van natuurbranden

Natuurbranden worden namelijk steeds moeilijker te bestrijden. Door klimaatverandering duren droogteperiodes langer, waardoor er meer planten, bomen en struiken (vegetatie) brandbaar worden. Juist na langdurige natte periodes, zoals dit jaar, is er sprake van een sterke groei van vegetatie en is er dus meer brandstof beschikbaar wanneer het weer droog wordt. Natuurbranden worden mede hierdoor dus intenser.natuurbrand foto

Daarnaast kan een natuurbrand voor ongewenste neveneffecten zorgen. Denk hierbij aan onherstelbare schade aan kwetsbare natuur, (langdurige) rookoverlast en grootschalige evacuaties. Zo hebben de hulpdiensten in 2020 bij een grote natuurbrand in natuurgebied De Meinweg het volledige dorp Herkenbosch moeten ontruimen.

Bij natuurbranden moet er uit worden gegaan van gelijktijdigheid. Immers, wanneer het in Noord-Brabant droog is, is de kans groot dat dat in andere delen van Nederland ook het geval is. Is er sprake van meerdere grote natuurbranden in Nederland? Dan kan brandweer in mindere mate gebruik maken van brandweervoertuigen en personeel van andere veiligheidsregio’s. In dat geval zal er goed afgewogen moeten worden waar de dan nog schaars beschikbare middelen ingezet gaan worden.

Adviserende rol

Het is daarom belangrijk om de kans op een onbeheersbare natuurbrand zo klein mogelijk te maken. Dit is waarom Brandweer Brabant-Noord onder andere relevante partners adviseert, zoals gemeentes en natuurbeheerders, preventieve en preparatieven maatregelen in de natuur(gebieden)over te nemen. Door aan de voorkant na te denken over bijvoorbeeld het aanleggen van brandgangen, extra waterwinning voor deHandcrewteam Brandweer 21-07_IJsselland (1) brandweer of bosomvorming toe te passen om de natuur bestendiger te maken tegen een natuurbrand, wordt de kans dat een natuurbrand onbeheersbaar wordt, kleiner. Mocht er een natuurbrand uitbreken, dan heeft de brandweer inmiddels beschikking over diverse specialismes, zoals een landelijk adviseur natuurbrand en de Handcrew.

Het nemen van maatregelen kost vaak tijd, daarom is het van belang om nu gezamenlijk stappen te zetten. Daardoor kunnen we niet alleen nu, maar ook over 10 tot 15 jaar nog veilig wonen, zorgen en recreëren in en rondom de natuur.