Traineeship Toekomst van Brabant
In september 2024 startte het traineeship Toekomst van Brabant, een uniek traineeship voor de Brabantse overheid. Veiligheidsregio Brabant-Noord doet voor het eerst mee. Het programma is een samenwerking tussen gemeente, de provincie, Waterschap Aa en Maas en Veiligheidsregio Brabant-Noord. Dit traineeship loopt twee jaar, tot september 2026. In totaal komen drie trainees onderzoek doen die aansluiten bij actuele vraagstukken die de regio beïnvloeden. Kelsey Kats is de eerste.
Kelsey heeft net haar traineeship Toekomst van Brabant bij onze organisatie afgerond. Ze onderzocht de afgelopen acht maanden voor een aantal relevante crisistypen voor onze regio welk strategisch beeld erbij past, gericht op de toekomst. Denk aan risico's als natuurbrandrisico en uitval van elektriciteit.
Om een beter beeld te krijgen van Toekomst van Brabant en wat Kelsey bij onze organisatie heeft gedaan, stelden we haar een aantal vragen.
Wat is De Toekomst van Brabant?
“De Toekomst van Brabant is een traineeprogramma voor pas afgestudeerde academici (WO) die willen bijdragen aan de publieke sector. Het biedt jonge mensen de kans om in twee jaar tijd ervaring op te doen bij verschillende overheidsorganisaties in Brabant. In dit tijdsbestek werken we aan drie uitdagende opdrachten van acht maanden, bij bijvoorbeeld de veiligheidsregio, gemeenten, de provincie of waterschappen. Dit programma helpt trainees om zich zowel professioneel als persoonlijk te ontwikkelen, terwijl ze werken aan actuele vraagstukken die de regio beïnvloeden.”
Wat doe jij als trainee Toekomst van Brabant bij onze organisatie?
“Het is voor de veiligheidsregio wettelijk vastgesteld dat zij elke 4 jaar een Regionaal Risicoprofiel opstellen. Hierin staan de crisistypen vermeld die relevant zijn voor de regio, voor ons zijn dat bijvoorbeeld natuurbrandrisico en uitval van elektriciteit. Dit is voor elke veiligheidsregio verplicht.
De wereld om ons heen verandert echter sneller dan die 4 jaar. De ambitie is er om meer in te spelen op trends en ontwikkelingen wanneer het aankomt op de verschillende soorten crisistypen. Mijn opdracht is om voor een groot deel van de relevante crisistypen voor onze regio een strategisch beeld op te stellen dat gericht is op de toekomst. Deze bevindingen komen samen in het Strategisch Risicobeeld. Dit helpt alle organisaties die betrokken zijn bij eventuele gevolgen om gezamenlijk vooruit te denken, risico’s te prioriteren en gerichte maatregelen te nemen om de regionale veerkracht te versterken.”
Wat hebben wij als organisatie eraan om mee te doen met Toekomst van Brabant?
“Het helpt al onze crisis- en ketenpartners in gerichter, op basis van informatie, beleid te bepalen. Bijvoorbeeld invulling te geven aan een jaarplan, gerichter capaciteit in te zetten of projecten op te starten. De beelden die ik als trainee ophaal, stellen collega’s in staat om gerichtere gesprekken met partners aan te gaan. Daarnaast helpt het MOTO (Multidisciplinair Opleiden, Trainen en Oefenen) met focussen op de juiste onderwerpen wanneer het aankomt op oefenen.”
Binnen welke afdeling volg jij dit traineeship?
“Ik ben onderdeel van de sector Crisisbeheersing en Rampenbestrijding, domein Informatie Gestuurde Veiligheid (IGV).”
Wat heb je allemaal geleerd?
“Van tevoren wist ik niet dat de veiligheidsregio zo’n brede organisatie is. Ik zal eerlijk zijn, voordat ik startte met mijn opdracht, had ik geen idee wat de veiligheidsregio allemaal doet en waar ze bij betrokken is.”
Welke inzichten neem je mee naar het volgende traineeship?
“De manieren waarop de veiligheidsregio een gemeente of de provincie bijvoorbeeld kan ondersteunen. Met deze kennis op zak, kan ik bij mijn volgend traineeship wellicht beter de samenwerking met de veiligheidsregio opzoeken.”
Werkbezoek
Op donderdag 20 maart organiseerden Kelsey en andere collega's een werkbezoek van de trainees van Toekomst van Brabant bij Veiligheidsregio Brabant-Noord. Het doel? De trainees die bij andere organisaties geplaatst zijn, een kijkje geven in het werk van de veiligheidsregio. Zo konden ze zien wat onze organisatie allemaal doet en waar ze bij betrokken is. De trainees waren te gast in het Regionaal Crisiscentrum, het hart van Veiligheidsregio Brabant-Noord.
“De dag zelf was erg leerzaam! We begonnen met een workshop over wat de veiligheidsregio precies doet en waar ze allemaal bij betrokken is. Daarna was er een workshop over militaire dreigingen en de rol van de organisatie daarin. Ook kregen de trainees een workshop over de werking van de meldkamer en konden ze met collega’s van verschillende afdelingen praten, vragen stellen en kennisdelen tijdens een informatiemarkt.
Na afloop gaven de meeste trainees aan nu echt een veel beter beeld te hebben van de taken van de veiligheidsregio. Velen waren verrast door de enorme breedte van het werk en een aantal zei zelfs: “Wow, ik had geen idee dat de veiligheidsregio zoveel verschillende dingen doet!” En nog interessanter: veel trainees waren zo geïnspireerd dat ze aangaven in de toekomst bij de veiligheidsregio te willen kijken voor een baan.”