Voorbereiding op vluchtelingenstroom uit Oekraïne

Gepubliceerd op 8 maart 2022

Nederland maakt zich op voor grootschalige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit Veiligheidsregio Brabant-Noord zijn inmiddels de voorbereidingen opgestart om samen met onze 11 gemeenten op korte termijn vluchtelingen uit de Oekraïne op te kunnen vangen.

De Russische aanval op Oekraïne laat ons niet onberoerd. We leven mee met de mensen in Oekraïne en iedereen die door deze oorlog getroffen wordt. De situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor Europa volgen we nauwlettend. We bereiden ons voor op de komst van mensen die moeten vluchten voor het oorlogsgeweld. Als veiligheidsregio’s hebben we hierin samen een verantwoordelijkheid.

Opvangplekken

Op dit moment zijn we druk bezig om samen met de gemeenten in onze regio de eerste 1000 opvangplekken binnen 14 dagen te realiseren. In samenspraak met gemeenten en andere betrokkenen gaan we op zoek naar geschikte opvanglocaties. We hebben op dit moment nog geen overzicht van de daadwerkelijke locaties, maar verwachten dit spoedig duidelijk te hebben.

Zelf hulp bieden?

We zien dat mensen in onze regio ontzettend meeleven met de Oekraïners en dat er mooie initiatieven en inzamelingsacties worden opgezet. Deze acties dragen we een warm hart toe. Indien je zelf hulp wilt bieden, in welke vorm dan ook, adviseren we je om dit aan te geven via de website van VluchtelingenWerk. Ook op de website van de eigen gemeente vind je meer informatie over het bieden van hulp aan Oekraïners.

Landelijke informatie

Meer informatie over de Russische inval in Oekraïne, antwoorden op veelgestelde vragen en praktische informatie voor Nederlanders in Oekraïne vind je op de website van de Rijksoverheid.


Vragen of zorgen?

Het is begrijpelijk dat er zorgen zijn over de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen. De situatie in Oost-Europa roept ook vragen op over wat je in Nederland kunt doen om je voor te bereiden op een calamiteit. Meer informatie vind je op www.crisis.nl.