Handcrew Zuid-Nederland operationeel

Gepubliceerd op 31 maart 2023

Vanaf zaterdag 1 april 2023 is Handcrew Zuid-Nederland operationeel. Handcrew Zuid-Nederland is een specialistisch team dat getraind is in natuurbrandbestrijding. Het team is tot stand gekomen door een samenwerking tussen zes veiligheidsregio’s in het zuiden van het land. Door de oprichting van dit tweede handcrew-team in Nederland is ook hier een snelle inzet mogelijk. Daarnaast kunnen nu meerdere natuurbranden in het land tegelijkertijd met deze specialistische teams bestreden worden.

Samenwerking zuidelijke veiligheidsregio’s

De zes zuidelijke veiligheidsregio’s (Zeeland, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg) hebben de handen ineen geslagen om mogelijke natuurbranden snel en effectief te bestrijden. Regisseur Natuurbandbeheersing Sraar Theeuwen is (Limburg-Noord) is projectleider: “Nu er steeds meer langere, drogere periodes komen, neemt de kans op natuurbranden steeds meer toe. Het is ook heel goed denkbaar dat er op meerdere plekken tegelijkertijd een natuurbrand ontstaat. Dat hebben we al eerder ervaren. Daarom is het fantastisch dat we de Handcrew Zuid-Nederland net voor aanvang van het natuurbrandseizoen operationeel hebben.”

Inzet handcrew

Een team bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen die de natuurbrand te voet en met handgereedschappen bestrijden. De hoofdtaak van de handcrew is het weghalen van brandstof. Een handcrew komt op plaatsen waar blusvoertuigen niet kunnen komen. In de avond- en nachtperiode, als de wind is gaan liggen, kunnen ze effectief de brand bestrijden zodat de brand niet meer groot kan oplaaien gedurende de dag. Het team kan defensief ingezet worden door onder andere stoplijnen te maken om ervoor te zorgen dat een natuurbrand niet verder kan uitbreiden.  Het team beschikt over speciale kleding die licht is, beter ademt, meer vocht opneemt en afgeeft en dus minder snel voor hittestuwing zorgt. Het pak is geel van kleur, zodat de brandweermensen in het veld goed opvallen.

Handcrew in actie 3