Brandpreventieweken 2023

Gepubliceerd op 2 oktober 2023

“Check rookmelders bij jezelf, maar ook bij anderen”. Met deze boodschap gaan de landelijke Brandpreventieweken 2023 vandaag van start. Van 2 oktober t/m 31 oktober wordt er extra aandacht gegeven aan brandveiligheid in en rondom het huis. Daarom roepen wij en Brandweer Nederland bewoners op om minimaal één werkende rookmelder op te hangen op elke verdieping in huis.

“De wettelijke verplichting om rookmelders te hebben op elke woonverdieping, heeft Nederland brandveiliger gemaakt. Dat weet ik zeker”, benadrukt Carolien Angevaren namens Brandweer Nederland. “Uit de eerste resultaten, lijkt in ongeveer 90% van de woningen inmiddels rookmelders te hangen. Maar… we zijn nog niet klaar met z’n allen. Want 10% van 8 miljoen woningen, betekent dat er toch nog minstens 800.000 woningen in ons land zijn zonder rookmelders.

Sinds 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in huis. Heb jij goedwerkende rookmelders op elke verdieping? Heel goed! Attendeer ook ouderen, slechthorende, minder zelfredzamen mensen en anderstaligen. Een rookmelder kopen en ophangen is eenvoudig en zo gepiept. Met rookmelders red je levens. Check, koop, plak! Kijk voor meer informatie ook op de website van Brandweer Nederland.

Aan de slag

Weten hoeveel rookmelders jij nodig hebt en waar je ze precies kunt hangen? Check de website van Brandweer Nederland. Binnen een paar minuten weet je precies waar én hoe jij de rookmelders kunt ophangen. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Zo vergroot je jouw veiligheid én die van de ander.

Veiligheidsmarkten

Tijdens deze weken organiseren twee gemeenten in onze regio een veiligheidsmarkt. Op zondag 8 oktober in Veghel op het Stadhuisplein en op zondag 15 oktober in Drunen op het Raadhuisplein. Toegang is gratis.