Locatie van Veiligheidsregio Brabant-Noord in Zeeland officieel geopend

Gepubliceerd op 12 januari 2024

Onder grote belangstelling is op vrijdag 12 januari 2024 onze nieuwe locatie in Zeeland officieel geopend. Voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Noord Jack Mikkers en commandant brandweer Marie-Louise van Schaijk openden met één druk op de knop gezamenlijk het pand.

Opening locatie

Het nieuwe pand doet dienst als regionale kantoorlocatie met 50 werkplekken en de nieuwe kazerne vormt het thuishonk voor de brandweervrijwilligers van brandweerpost Zeeland. Om de efficiëntie en bereikbaarheid van onze diensten te verbeteren zijn er meer regionale functies gevestigd, zoals een logistiek centrum voor de bevoorrading en diverse werkplaatsen.

Commandant Brandweer Marie-Louise van Schaijk: “Dit pand is een duurzame locatie binnen regio Brabant-Noord waarin verschillende disciplines zijn samengebracht: de regionale kantoorlocatie, werkplaatsen en onze lokale brandweerpost Zeeland. We zijn ontzettend trots op deze fijne werkplek en de prachtige thuishaven voor post Zeeland. Samen werken we hier aan veiligheid en staan we 24/7 paraat voor de inwoners van Zeeland en omgeving.”

Tijdens de opening werd door voorzitter Jack Mikkers stilgestaan bij het belang van de brandweer. “Het is belangrijk dat we de brandweer dicht bij gemeenten organiseren. De brandweer staat in het midden van de samenleving en is lokaal verankerd.” Burgemeester Rianne Donders bekrachtigde het belang van de lokale brandweer en sprak vol lof: “Ik heb bewondering en waardering voor brandweermensen. Dag in dag uit staan jullie klaar voor onze veiligheid. Het werk stopt nooit en ik ben ontzettend trots dat we weer een fijne plek hebben voor de brandweervrijwilligers van Zeeland. Bedankt voor jullie inzet en betrokkenheid.”

collage opening zeeland

Volledig in gebruik

De afgelopen 1,5 jaar is er door het bouwteam hard gewerkt. Het was een uitdagend bouwproces in bijzondere tijden met onder andere de oorlog in Oekraïne, stijgende prijzen en een tekort aan grondstoffen en materialen. De regionale kantoorlocatie werd in september vorig jaar deels al in gebruik genomen en in de eerste week van januari 2024 is ook de brandweerkazerne van Zeeland verhuisd naar hun nieuwe thuishonk.

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is één van de belangrijke uitgangspunten geweest in het ontwerp en de uitwerking. Het pand is volledig gasloos. Er is veel aandacht besteed aan het hergebruik van regenwater, energie besparen en de groeninrichting. Zo is er gekozen voor LED-verlichting, zonnepanelen, een warmtepomp, tripleglass en kunnen we met het mos-sedum dak regenwater vertraagd afvoeren. Dat zorgt weer voor een natuurlijke verdamping van het water. We hergebruiken de warmte uit het was- en droogproces van onze kleding en we gebruiken regenwater om de brandweerslangen te wassen en de pompen te testen.