Samenwerken aan veerkracht en veiligheid

Gepubliceerd op 30 november 2023

Ons nieuwe beleidsplan ‘Samenwerken aan veerkracht en veiligheid’ is vastgesteld. Het plan, dat we samen met onze netwerkpartners hebben opgesteld, kreeg tijdens de vergadering van 30 november de brede steun van de leden van het Algemeen Bestuur. In het Algemeen Bestuur zitten de burgemeesters van onze 11 gemeenten.

De samenleving verandert voortdurend en ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Ons werkveld en onze organisatie veranderen mee. We zetten ons in om risico’s te verkleinen en incidenten te bestrijden. We staan klaar om onze inwoners en bedrijven te helpen. Met verschillende thema’s en ambities gaan we daar de komende vier jaar verder invulling aan geven.

Het beleidsplan 2024-2027 bouwt verder op de koers die we al eerder ingezet hebben en speelt in op de maatschappelijke en wereldwijde ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan andere type crises waar we mee te maken hebben, en ontwikkelingen binnen de brandweer, zoals andersoortige risico's, vernieuwing op het gebied van brandweeropleidingen en het (brand)veilig inrichten van de leefomgeving.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Praatplaat beleidsplan 2024-2027_verkleind

Vier thema’s, vier ambities

De ontwikkelingen om ons heen, hebben we gecombineerd met de belangrijkste fysieke veiligheidsregio's uit ons regionale risicoprofiel. Dat leidt tot vier thema’s die extra aandacht krijgen: Klimaat en natuur, Ongevallen en branden, Bedreiging vitale en digitale infrastructuur, en Voorbereiden op het onbekende.

Ook hebben we vier ambities geformuleerd, namelijk; Slim samenwerken, Kennis en innovatie, Veerkracht en wendbaarheid, en Mens en werk in balans. Deze ambities zijn als het ware een soort uitgangspunten, een manier van werken, die nodig zijn voor de thema's.

De thema's en ambities zijn samengevat in dit overzicht (pdf, 301 kB). Klik hier voor de digitaal toegankelijke praatplaat (pdf, 216 kB).

Waarom een nieuw beleidsplan?

Volgens de Wet veiligheidsregio’s (Wvr) stelt het bestuur van de veiligheidsregio ten minste eenmaal in de vier jaar een beleidsplan vast. Hierin is beleid vastgelegd ten aanzien van de taken van de veiligheidsregio. Het beleidsplan Samenwerken aan veerkracht en veiligheid (pdf, 35 MB) is voor de periode 2024-2027. Klik hier voor het digitaal toegankelijke beleidsplan (pdf, 3.6 MB).