Gastcollege brengt werelden bij elkaar

Gepubliceerd op 6 mei 2022

Sinds tien jaar verzorgt VRBN gastcolleges bij Avans Hogeschool in Den Bosch. “De ambitie vanuit de Veiligheidsregio is om verbonden te zijn met de maatschappij. Met deze gastcolleges verbinden we onze wereld met die van de studenten”, vertelt beleidsmedewerker crisisbeheersing en rampenbestrijding René van Santvoort.

Rene van Santvoort

Omdat de opleiding Integrale Veiligheid van Avans Hogeschool een breed perspectief van het werkveld wil schetsen, werd tien jaar geleden VRBN benaderd voor een gastcollege. “In de eerste collegeweek kwamen diverse organisaties langs voor zo’n college; naast ons onder meer een bedrijf uit de telecomsector en de Rijksoverheid. Inmiddels zijn wij als VRBN een vast onderdeel geworden van de start van de opleiding. De afgelopen twee jaar verzorgden we het gastcollege online, nu kan het weer in de collegezaal met zo’n 250 studenten.”

Harmony of Hardcore

Tijdens het gastcollege vertelt René onder meer over de keten van preventie tot bestrijding. “Dat sluit aan bij het lesprogramma van het eerste jaar, waarin de studenten meer leren over overheidsorganisaties en wetgeving. We stemmen de gastcolleges altijd af op de belevingswereld van de studenten. Dit jaar gaat evenementcoördinator Kees Arts bijvoorbeeld in op hoe wij zorgen voor evenementveiligheid. Als hij vertelt over onze bijdrage aan 7th Sunday Festival of Harmony of Hardcore, zitten de studenten op het puntje van hun stoel!”

Onverwachte vragen

Studenten krijgen tijdens het college ook inzicht in wat voor soort beroepen bij VRBN zijn vertegenwoordigd. “Wij op onze beurt, maken kennis met potentiële werknemers. We zien wat voor type jongeren dit soort opleiding wil volgen en hoe hun scholing in elkaar zit. Soms stellen de studenten onverwachte vragen, zoals ‘Wat is jullie beleid ten aanzien van de LHBT-gemeenschap?’ of: ‘Zorgen jullie ook voor huisdieren?’. Ik vind het leuk om daar op in te gaan.”

Trots

Door de gastcolleges voelt René duidelijk de band tussen organisatie en maatschappij. “Naast het contact met de studenten, is ook de link met Avans als netwerkpartner voor ons heel waardevol. Avans-studenten stromen bij ons makkelijk in voor stages en afstudeeropdrachten en we doen samen onderzoek. Dat maakt ons ook tot een maatschappelijk relevante organisatie. En als ik dan van studenten hoor dat wij een prachtig bedrijf hebben, dan ben ik behoorlijk trots!”

‘Door gastcollege beter beeld van diversiteit Veiligheidsregio’

Student Ax - GoedDe 22-jarige Ax Warnei studeert Integrale Veiligheidskunde bij Avans Hogeschool. Hij volgde onlangs het VRBN-gastcollege. “Als eerstejaars krijgen we door diverse gastcolleges een idee van wat je allemaal kan gaan doen als veiligheidskundige. Zo weet je beter of de studie iets voor je is. Door het college van René kreeg ik een veel beter beeld van wat de Veiligheidsregio allemaal doet. En dat is veel meer dan je denkt: van crisisbeheersing tot de brandweer en rampenbestrijding maar ook de betrokkenheid bij evenementen.” Samen met twee studenten kreeg Ax later nog een rondleiding op de brandweerkazerne in Den Bosch en legde hij zijn persoonlijke vragen aan René voor. “Zo kregen we te horen dat VRBN zich momenteel ook heel erg bezighoudt met de vluchtelingen uit Oekraïne; het werk is nóg meer divers dan ik al dacht.” Ax werkt op dit moment naast zijn studie in de beveiliging. “Ik werk vaak bij evenementen en vind dat erg leuk. Tijdens het gastcollege hoorde ik dat VRBN ook betrokken is bij evenementen; die kant van het werk vind ik erg interessant. Ik ben nog zoekende wat ik straks ga doen, maar er is zeker een reële kans dat ik kijk wat de Veiligheidsregio mij kan bieden.”

Lees hier meer inspirerende verhalen van onze collega's.