Verhalen van Veiligheidsregio Brabant-Noord
Op 4 september 2023 werden het kantoor en de werkplaatsen van onze gloednieuwe locatie in Zeeland in gebruik genomen. En sinds 8 januari 2024 rukt de brandweer uit vanuit de nieuwe kazerne. De nieuwe locatie Zeeland is met recht de spin in het web van onze veiligheidsregio te noemen. Niet voor niets staan de begrippen verbinden, samenwerken en ontmoeten op deze plek centraal.
Het afgelopen jaar hebben we concrete stappen gezet om onze crisisbeheersing te verbreden en versterken. De aard en omvang van crises zijn de afgelopen jaren verschoven. Waar we eerder te maken hadden met klassieke dreigingen als een overstroming of grote brand, zien we dat de rampen en crises van nu breder en langduriger van aard zijn. Ook hebben ze vaak een maatschappelijke impact. Juist bij dit type crises is interregionale samenwerking relevanter dan ooit.
De coronacrisis, maar ook de opvang van Oekraïense vluchtelingen, boerenprotesten en grote natuurbranden zorgden de laatste jaren voor een andere, bredere, kijk op de interregionale samenwerking bij langdurige crises. De veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost sloegen daarom de handen ineen voor het opstellen van een nieuw regionaal crisisplan. Dit plan is sinds 1 januari 2024 van kracht en gaat uit van een flexibele en informatie-gestuurde netwerkorganisatie, passend bij zowel flitsincidenten als langdurige crises.
Door de klimaatverandering zijn hete en vooral droge periodes steeds vaker een realiteit én bedreiging, waardoor de kans op natuurbranden toeneemt. Eén Handcrew in Nederland – Overijssel – bleek niet meer toereikend. De zes Veiligheidsregio’s in Brabant, Zeeland en Limburg kwamen daarom samen tot een eigen team dat getraind is in natuurbrandbestrijding. Op 1 april 2023 werd Handcrew Zuid-Nederland operationeel.
Het programma Vakmanschap wil de ontwikkeling van de brandweerman en -vrouw naar een hoger niveau tillen onder het motto ‘Wat wil jij leren? ’. Tijdens oefeningen wordt sinds kort daarbij als proef een body cam ingezet.
De 43-jarige Linda Pierlo is projectondersteuner bij de provincie Noord-Brabant én werkt sinds 2016 bij de vrijwillige brandweer. “Als thuis mijn pieper gaat, zeggen mijn kids al: succes hè mam!”
Werken in een crisisorganisatie betekent snel schakelen bij onverwachte situaties. Jaqueline van de Wiel zorgt samen met haar collega's dat Oekraïense vluchtelingen een veilige plek in Brabant-Noord krijgen.
VRBN verzorgt gastcolleges bij Avans Hogeschool in Den Bosch. “De ambitie is om verbonden te zijn met de maatschappij. Met deze gastcolleges verbinden we onze wereld met die van de studenten”, vertelt René van Santvoort.
In één oogopslag zien welke ‘hot topics’ spelen in de Veiligheidsregio Brabant-Noord: het kan dankzij het Veiligheidsbeeld. Via deze handige tool halen gebruikers waardevolle informatie op waarmee informatiegestuurd werken wordt bevorderd.