‘We staan ervoor vluchtelingen een veilige plek te bieden’
Inspringen op onverwachte situaties is de tweede natuur van Jaqueline van de Wiel. Sinds drie en een half jaar werkt ze bij VRBN. Daar zet zij haar competenties in voor de meest uiteenlopende crisissituaties: van de melding van een verdacht pakketje tot een woningbrand. Sinds medio april richt ze zich volledig op het plaatsen van Oekraïense vluchtelingen in de regio Brabant-Noord. Daarbij draait het om het maken van de juiste match tussen mens en opvangplek.
Voorlopig kan Jaqueline zich volledig richten op deze nieuwe taak. “Ik verzorg samen met andere collega’s van de afdeling Crisisbeheersing en Rampenbestrijding de regionale coördinatie. Hiervoor werken we samen met de andere 24 Veiligheidsregio’s, het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), het Landelijk Coördinatiepunt Vluchtelingen Spreiding (LCVS) en onze partners GHOR en de politie. We krijgen met compleet andere materie te maken dan tijdens onze ‘gebruikelijke’ crisissituaties. Dat maakt het zeer uitdagend.”
Menselijke aspect
De vluchtelingen uit Oekraïne komen via diverse ‘stromen’ het land binnen; met eigen auto of het openbaar vervoer. “Vanuit het LCVS wordt contact gelegd met ons als veiligheidsregio. Het is zeker niet alleen een kwestie van kijken of het juiste aantal bedden per plek vrij is. We onderzoeken ook welke plek het beste bij mensen past. Vluchtelingen met huisdieren komen bijvoorbeeld op een andere locatie terecht dan moeders met jonge kinderen. En alle dove vluchtelingen die in Nederland arriveren, komen naar onze regio. Laatst hadden we te maken met een alleenreizend meisje van achttien jaar. Dan zoeken we naar een gepaste opvangplek waar ze rustig kan aarden. In mijn werk komt zeker het menselijk aspect om de hoek kijken; je zult immers maar als achttienjarige alleen in een vreemd land aankomen. Van de andere kant moeten we in ons werk ook altijd zorgen dat onze emoties niet de overhand krijgen. Hoe dan ook willen we als VRBN samen met de elf gemeenten vluchtelingen een veilige plek in Brabant-Noord geven, daar staan we voor!”
Nauw contact
Tijdens dit werk heeft Jaqueline nauw contact met GHOR, de politie, de elf gemeenten in de regio, maar ook andere partners waaronder het Rode Kruis en de brandweer. “We stemmen met de gemeenten dagelijks af hoeveel plekken er zijn. Tevens houd ik me bezig met diverse organisatorische zaken rondom de vluchtelingenstroom. Om de mensen in te schrijven, komen vanuit de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mobiele inschrijflocaties, ook dat regelen wij. Daarnaast zoeken we zaken voor gemeenten uit, zoals juridische vraagstukken. We hebben een tweewekelijks overleg met alle gemeentelijke coördinatoren op het dossier vluchtelingen. Ook is er wekelijks contact met de 24 veiligheidsregio’s om ons wel en wee met elkaar te delen. Zo voorkomen we dat we 25 keer het wiel opnieuw uitvinden.”
Onvoorspelbaar
Hoewel het er nu op lijkt dat de grootste golf vluchtelingen inmiddels in ons land is aangekomen, blijft de situatie onvoorspelbaar. “Dat brengt het werken in een crisisorganisatie met zich mee: we hebben altijd scenario’s klaarliggen om snel te kunnen schakelen op een onverwachte situatie. We weten niet wat er de komende maanden in Oekraïne staat te gebeuren en of dit er voor zorgt dat er meer mensen komen of juist veel mensen terugkeren. Als VRBN zijn we ons in ieder geval op beide scenario’s aan het voorbereiden.”
Veiligheidsregio Brabant-Noord heeft inmiddels naast de opvang van Oekraïense vluchtelingen de aanvullende taak gekregen om de crisisnoodopvang te regelen voor de asielzoekers uit Ter Apel.
Projectleider Gemeentelijke Opvang Oekraïners: ‘De veiligheidsregio staat altijd voor ons klaar’Lisette van der Swaluw is projectleider Gemeentelijke Opvang Oekraïners namens de gemeente Meierijstad. In die hoedanigheid heeft ze bijna dagelijks contact met VRBN. “Op dit moment vangen we zo’n driehonderd mensen in onze gemeentelijke opvanglocaties op. Als gemeente zorgen we voor de beschikbaarheid van de locaties, maar regelen we ook zaken als de toeleiding naar werk, medische en maatschappelijk zorg. Eigenlijk alles wat mensen nodig hebben. Dat is een megaklus! We worden daarbij goed begeleid door de veiligheidsregio. De ondersteuning en professionaliteit van de veiligheidsregio is goed. Ik kan altijd bellen, ze staan altijd voor ons klaar.” |
Lees hier meer inspirerende verhalen van onze collega's.