Opvang vluchtelingen

Als Veiligheidsregio Brabant-Noord coördineren we de opvang van vluchtelingen in onze regio. Wij werken nauw samen met onze gemeenten en faciliteren hen om gezamenlijk te zorgen voor geschikte opvanglocaties.

Samen met onze gemeenten hebben we de afgelopen maanden al veel inspanningen verricht om Oekraïense vluchtelingen op te vangen/ tijdelijke huisvesting te bieden. Voor Oekraïners hebben we noodopvang geregeld en zijn we nog steeds bezig om het aantal plekken te vergroten.

Extra inspanningen
Sinds de eerste opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in maart 2022, heeft de Rijksoverheid de veiligheidsregio’s in juni 2022 verzocht om ook (crisisnood)opvang te organiseren voor vluchtelingen uit andere landen. De situatie bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel maakt duidelijk dat extra inspanningen nodig zijn op korte én op langere termijn. Ondanks het soms tijdelijke karakter van de opvanglocaties streven we ernaar de vluchtelingen in onze regio een opvanglocatie te bieden met voldoende ruimte, privacy en voorzieningen rondom de verblijfslocaties.

Crisisnoodopvang Boxtel
Op dit moment zijn de voorbereidingen gestart om begin november 2022 één grote locatie in Boxtel te hebben en tot die tijd worden kleinere locaties geopend om nu al plaatsen crisisnoodopvang te hebben voor asielzoekers. Eerdere opende de gemeente Maashorst al een crisisnoodopvang voor de duur van 7 weken.

Gezamenlijkheid en solidariteit
Daarnaast hebben gemeenten ook de taak gekregen om versneld woonruimte voor statushouders te zoeken. Dat is een complexe opgave die om veel inzet en veerkracht vraagt, van onze inwoners, van de nieuwe (tijdelijke) bewoners, van bestuurders, professionals en vrijwilligers. In Brabant-Noord geven we met vereende krachten en solidariteit invulling aan deze noodzakelijke opgave.

Wil jij goed voorbereid zijn op onverwachte gebeurtenissen of crises? Kijk voor meer informatie op denkvooruit.nl.

Meer informatie

Opvanglocaties

Verspreid over onze gemeenten worden Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers opgevangen. We bieden korte en langdurige tijdelijke noodopvanglocaties en permanente huisvesting.

Kijk voor meer informatie bij onze gemeenten.

Gemeente Bernheze

Gemeente Boekel

Gemeente Boxtel

Gemeente Heusden

Gemeente ’s-Hertogenbosch

Gemeente Land van Cuijk

Gemeente Maashorst

Gemeente Meierijstad

Gemeente Oss

Gemeente Sint-Michielsgestel

Gemeente Vught