Geslaagde Luchtmachtdagen Volkel

Gepubliceerd op 19 juni 2019

Weer terug van weggeweest: de Luchtmachtdagen. Afgelopen weekend werd de 34e editie druk bezocht. De organisatie is dik tevreden over het verloop van de twee Luchtmachtdagen. Op vrijdag en zaterdag bezochten ongeveer 240.000 bezoekers de vliegbasis in Volkel. In 2013 was het evenement voor het laatst in Volkel. De spectaculaire vliegshow werd verzorgd door crews uit heel Europa. Hoogtepunten waren de Red Arrows van de RAF, Patrouille de France en de eigen Air Power Demo van de Luchtmacht. Ook publiekstrekker F-35/JSF maakte zijn opwachting.

Nieuwsbericht site VRBN

Uitgebreide voorbereiding

Een evenement als de Luchtmachtdagen vraagt een uitgebreide voorbereiding, met zo’n groot bezoekersaantal en de airshows die ook niet zonder risico zijn. De veiligheidsregio was vanaf halverwege 2018 nauw betrokken bij alle voorbereidingen. Zo hielden we in april een grootschalige oefening en waren veel collega’s aanwezig op de dagen zelf. In totaal bereidden zo’n 3.000 mensen het evenement voor en ongeveer 500 mensen maakten deel uit van de calamiteitenorganisatie.

Calamiteitenmanagementteam

Een calamiteitenmanagementteam (CMT) was op beide dagen aanwezig. Het CMT hield zich dit weekend vooral bezig met zaken als het weer en het verkeersplan. Het team hoefde (gelukkig) niet op te schalen. Op zaterdag begon het programma een half uur later in verband met regenbuien, er waren wat kinderen korte tijd vermist (gelukkig waren zij snel terecht) en de lange files rondom de luchtbasis waren het twee bijzonder geslaagde dagen.

Nieuwsbericht site VRBN.2

Geslaagd evenement

Met enige trots kijkt Marie-Louise van Schaijk, directeur Veiligheidsregio Brabant-Noord, terug op een mooi en geslaagd evenement: “Dank aan alle betrokken partners. Ik ben erg onder de indruk van alles wat erbij komt kijken. Maanden van voorbereiden, scenario’s uitwerken en ook tijdens de dagen zelf waren collega’s en partner organisaties druk om alles veilig te laten verlopen.”

Majoor Theo 'Mental' Spijksma, Hoofd Operatiecentrum Vliegbasis Volkel:  “De Luchtmachtdagen, gehouden op Vliegbasis Volkel, zijn zeer succesvol verlopen. Gedurende twee dagen hebben 240.000 bezoekers het evenement bezocht. Samen met andere civiele partners heeft de veiligheidsregio een cruciale rol gespeeld in het laten slagen van het grootste openlucht-event van 2019. Namens de Vliegbasis Volkel, dank hiervoor.”