Regionaal crisisplan vernieuwd

Crisisbeheersing heeft de afgelopen jaren voor grote uitdagingen gestaan. Denk hierbij aan de Covid-19 crisis, grote (natuur)branden en de opvang van ontheemden uit Oekraïne. Veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost bereiden zich voor op het bestrijden van deze grootschalige incidenten en crises met een gezamenlijk regionaal crisisplan. Het bestaande crisisplan is nu geactualiseerd. Leidende principes hierin zijn een flexibele en informatiegestuurde netwerkorganisatie en -management die past bij zowel kortdurende flitscrises als dreigende langdurige crises. Per 1 januari 2024 is het nieuwe crisisplan (pdf, 393 kB) van kracht.

Foto noodopvang - Wim Roefs

Wat is een crisisplan?

Het crisisplan voorziet in een duidelijke structuur en organisatie, zodat de voorbereiding op en bestrijding van een crisis snel en efficiënt verloopt en de onveilige situatie weer snel is verholpen. In het crisisplan staat beschreven hoe Veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost de rampenbestrijding en crisisbeheersing hebben georganiseerd en hoe taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van betrokken teams zijn belegd.

Wat is er vernieuwd?

Monitoring en signalering is een belangrijk proces in het crisisplan. We doen dit 24 uur per dag, 7 dagen per week op de gezamenlijke meldkamer van onze regio’s. Zo houden we ontwikkelingen in de samenleving in de gaten. En proberen we eventuele dreigingen en risico’s op tijd te ontdekken. Ook het ontstaan van een dreiging is opgenomen in het nieuwe crisisplan. Zien we een dreiging aankomen? Dan beoordelen we welke kennis en expertise we uit het netwerk nodig hebben om op tijd in actie te kunnen komen. In het nieuwe crisisplan zijn er naast de bestaande crisisteams een aantal nieuwe teams toegevoegd: team Monitoren en signaleren, een Planningsstaf ter voorbereiding op een specifieke dreiging en hulpstructuren voor het oppakken van een bepaalde taak zoals het Scenarioteam en de Juristenpool. Daarnaast werken we flexibeler met het inzetten en de samenstelling van de verschillende crisisteams. Hiermee zetten we in op maatwerk en dat zorgt ervoor dat we efficiënter en effectiever kunnen werken bij een crisis.

Foto: Wim Roefs