Onze veiligheidsregio versterkt crisisbeheersing

Gepubliceerd op 30 augustus 2023

Hoe zorgen we dat we de crisisbeheersing in Nederland ook in de toekomst goed kunnen blijven uitvoeren? In de zomer van 2022 zijn plannen gemaakt om de crisisbeheersing landelijk en regionaal te versterken de komende jaren. Hiervoor wordt in de periode 2023-2026 extra geld vrijgemaakt door het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook Veiligheidsregio Brabant-Noord ontvangt gelden om de crisisbeheersing te versterken.

Waarom is deze versterking nodig?

De samenleving verandert snel. Crises van vandaag en morgen worden steeds ingewikkelder, gaan over (regio)grenzen heen en duren vaak langer. Nederland, en ook binnen onze veiligheidsregio, heeft inmiddels veel ervaring met moeilijke noodsituaties. Denk aan COVID-19, de opvang en huisvesting van Oekraïense vluchtelingen en de gegroeide stroom asielzoekers.

Om hiermee om te gaan, hebben veiligheidsregio's extra inzet nodig.foto Paul ivm e-learning “Extra inzet op bijvoorbeeld meer leiding en coördinatie, betere informatievoorziening en het ontwikkelen van verschillende scenario's. Ook neemt de vraag naar het monitoren van risico's toe. Het gaat daarbij niet alleen om wat er nu speelt, maar ook welke trends er op ons afkomen die weer nieuwe risico's met zich meebrengen. Afstemmen en samenwerken op regionaal en landelijk niveau wordt steeds belangrijker. Zowel binnen bestaande als in nieuwe netwerken. Bij de voorbereiding op en de aanpak van crises zijn namelijk veel partijen betrokken. Bij iedere crisis weer andere partijen. Goede netwerksamenwerking met hen is essentieel. Dit alles zorgt voor een grotere belasting van onze veiligheidsregio”, vertelt Paul de Vet, sectorhoofd Crisisbeheersing en Rampenbestrijding. Paul is daarom blij met het geld dat beschikbaar komt: “de rol van de veiligheidsregio is aan het veranderen en om goed voorbereid te zijn op de rampen en crises van nu en in de toekomst is deze versterking noodzakelijk. Deze versterking levert voor alle werkvelden binnen onze organisatie maar ook daarbuiten voordelen op”.

Een voorbeeld hoe dit mooie resultaten kan opleveren, is te lezen in het verhaal over het Veiligheidsbeeld op onze website. Hierin vertelt Officier van Dienst bij de brandweer Thomas Graansma hoe goede informatie in het Veiligheidsbeeld hem helpt in zijn werk.

Zo informeren en beschermen we uiteindelijk onze inwoners en bedrijven nog beter in de toekomst. Samen met collega’s en externe partners gaat Veiligheidsregio Brabant-Noord deze verandering de komende jaren vormgeven.

Hoe gaan we het geld inzetten bij VRBN?

Een projectgroep heeft de benodigde versterking in kaart gebracht. Dit gebeurt in twee stappen. De eerste stap is het verbeteren van de informatiepositie van VRBN. Hiervoor is in 2019 al het programma Informatiegestuurde Veiligheid (IGV) gestart. “Met deze versterking sluiten we daar mooi op aan”, aldus Paul. “We hebben inmiddels al versterkt op IGV en zijn nu volop bezig te versterken op netwerkmanagement, multi opleiden, trainen, oefen en leren en evalueren. Op dit moment loopt de werving al volop voor verschillende plekken in de organisatie”.  De tweede stap  die volgt, is de versteviging van de crisisbeheersing. Hiervoor is door de projectgroep gewerkt aan een voorstel dat is voorgelegd aan betrokken partijen. Paul sluit af met: “Omdat we deze verandering samen met de collega’s en partners gaan uitwerken, willen we met hen in gesprek tijdens een ontmoeting of een presentatie. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd!”.