Samenwerken aan continuïteit in tijden van crisis

Gepubliceerd op 27 november 2023

Veiligheidsregio Brabant-Noord en Avans Hogeschool organiseerden samen op 27 november een lunchbijeenkomst met als thema ‘Samenwerken aan continuïteit’. Het doel was om elkaar en elkaars werkvelden, netwerken, onderwijs en onderzoek beter te leren kennen. Maar ook om stil te staan bij actuele thema’s op het gebied van veiligheid en continuïteit.

De vitale partners (zoals Brabantwater, Enexis, GasUnie, Waterschap Aa en Maas, Rijkswaterstaat, Vodafone-Ziggo), gemeenten, onderzoek en onderwijs (Avans Hogeschool) en adviseurs van de veiligheidsregio schoven aan. De bijeenkomst was gericht op het samenbrengen van netwerken, inzicht geven in de manier van samenwerken en het ontdekken van elkaars werkveld en bijbehorende dilemma’s.

Verschillende invalshoeken

Paul Peeters, programmaleider van het programma Continuïteit van de Samenleving, presenteerde de speerpunten en dilemma’s rondom de aanpak van crisis in de vitale sectoren. Thema’s die aan de orde kwamen waren o.a. hoe om te gaan met de bedreiging van water en ons gedrag. Maar ook cyberweerbaarheid, afhankelijkheid van energie, kwetsbaarheid van telecom en ethisch gebruik maken van data. Hierna nam Jel Bedaux, alliantiemakelaar Avans Hogeschool, de deelnemers mee in de aanpak van Avans Hogeschool in hun ambities en doelstellingen in haar verhaal “Allianties in tijden van Crisis”. Lobke van der Krabben, adviseur bevolkingszorg, lichtte de nieuwe ontwikkelingen van Bevolkingszog toe.

Rol netwerkmanagement

Waar zitten de successen? Waar willen we van elkaar leren? Durven we hulp te vragen? Tussen de verschillende werkgebieden zijn contactgegevens uitgewisseld. Niet alleen zijn hulpvragen gesteld, ook is veelvuldig een aanbod gedaan. Dit sluit goed aan bij de rol van netwerkmanagement binnen de veiligheidsregio: het verbinden van (nieuwe) relevante partners op het gebied van veiligheid, gezondheid & welzijn. In het netwerk is namelijk veel kennis en kunde aanwezig en dat is niet altijd zichtbaar. Netwerkmanagement organiseert graag het podium voor deze partners en faciliteert om actief met vraag en aanbod aan de slag te gaan zodat er constructieve verbindingen worden gemaakt. Netwerkmanagement creëert de omgeving, brengt partners bij elkaar, ondersteunt in de doelstelling en verzorgt een effectieve werkvorm.

Voor herhaling vatbaar

Voor Bert van Aggelen, adviseur crisisbeheersing van Brabantwater is deze vorm voor herhaling vatbaar: ‘Het heeft mij letterlijk geholpen om mijn netwerk, en het beeld dat ik daarbij heb, te verruimen. Interessant om met AOV’ers van gemeenten van gedachten te wisselen, maar ook om de visie van Avans te horen.” - Jel Bedaux, alliantiemakelaar van Avans Hogeschool noemt de netwerkbijeenkomst geslaagd “omdat we in de volle breedte een verkenning konden doen van wederzijdse agenda's en behoeftes. Daar kwamen aardig wat 'matches' op onderwerpen waarop we een vervolg in kunnen zetten.”

Meer weten?

Neem contact op met Tjerk de Laat (t.delaat@vrbn.nl), Pascal Kastelijn (p.kastelijn@vrbn.nl) of Claudia van Megen (c.vanmegen@vrbn.nl van Netwerkmanagement.

lunchbijeenkomst Veiligheidsregio Brabant-Noord en Avans Hogeschool