Wat zijn de gevolgen van langdurige stroomuitval?

We verwachten dat elektriciteit en telecommunicatie altijd werken. Maar is dat eigenlijk wel terecht? En wat doe je dan als het langdurig uitvalt? Bedreiging van de vitale en digitale infrastructuur is één van de vier belangrijkste thema's van het beleidsplan ‘Samenwerken aan veerkracht en veiligheid 2024-2027 (pdf, 3.6 MB)’. Dat varieert van kleine storingen tot cybergijzeling en van een black-out tot digitale spionage. De risico's op uitval van elektriciteit, telecommunicatie en vitale processen zijn reëel en hebben bovendien grote maatschappelijke gevolgen.

Het programma Continuïteit van de Samenleving wil regionaal het vermogen vergroten om succesvol om te gaan met ‘verstoringen van functies’ bij externe partners die een vitaal belang van de samenleving dienen.

De focus ligt daarbij op de fysieke veiligheid. Daarbij gaat het om het verbeteren van de samenwerking met deze “ketenpartners”. Daarmee bedoelen we: het verbeteren van onze informatiepositie, het vergroten van het veiligheidsbewustzijn en de daarbij horende afhankelijkheden tussen de betrokken partijen.

Partners
In het programma zijn de volgende functionele ketenpartners aangesloten: Enexis, Rijkswaterstaat, Waterschap Aa en Maas, Gasunie, Brabant Water, Waterschap de Dommel, VodafoneZiggo en Prorail. Vanuit de buurregio's zijn collega’s van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en Brabant-Zuidoost betrokken.

Doel programma
Het belangrijkste doel van het programma is het bevorderen van goede samenwerking tussen de vitale partners en inzicht in elkaars belangen en onderlinge afhankelijkheden. Met een aantal vitale partners heeft de veiligheidsregio een convenant voor regionale samenwerkingsafspraken afgesloten.

Langdurige stroomuitval
In 2023 is ingezoomd op het thema energievoorziening en de gevolgen bij een langdurige verstoring ervan op vitale infrastructuur. Daardoor ontstond er meer inzicht in de gevolgen op de eigen processen en op de maatschappij. Maar ook wat de cascade-effecten daarvan zijn op de ander. Een eerste visuele (concept) tijdlijn met de effecten op vitale processen in de tijd zijn inzichtelijk gemaakt en de gevolgen daarvan voor de ander. De effecten van deze tijdlijn onderzoeken we in 2024 verder en vullen we aan met verschillende gekoppelde data van bijvoorbeeld GasUnie, Enexis en ProRail en vanuit de GHOR, brandweer, politie en bevolkingszorg. Hierdoor kunnen met een GEO-viewer (overlappende) effecten in de regio inzichtelijk gemaakt worden. In 2024 zal ook het tweede thema, data security, behandeld worden.

Beëindigen programma
Het programma heeft een netwerk gecreëerd waarin vitale partners en kolommen kunnen afstemmen over de onderlinge afhankelijkheid bij scenario's met cascade effecten. Ook is er is een werkwijze bedacht om aan de hand van workshops thema's integraal te bespreken en effecten en afhankelijkheden inzichtelijk te maken. Deze methodiek kan gebruikt worden bij andere scenario's. De doelstelling is om het programma continuïteit van de samenleving eind 2024 af te ronden en over te dragen aan de reguliere C&R (crisisbeheersing en rampenbestrijding) organisatie.

Uniek programma
Programmamanager Paul Peeters: “Ik ben tevreden waar we nu staan, want het is een uniek programma waaruit blijkt dat we het vraagstuk breder moeten erkennen en organiseren”. Bert van Aggelen (adviseur crisisbeheersing Brabantwater) stelt: “Ik ervaar het als ontzettend waardevol om het netwerk op te bouwen, te versterken en gezamenlijk toe te werken naar de doelen uit het programma”.